tidsinställda inlägg

Väldigt nöjd med detta fenomen ;) Detta är ett litet test-tidsinställt-inlägg!

Eftersom Filippos har vila (om någon missat det, vilket känns rätt omöjligt) så håller jag givetvis på att planera upp hela igångsättningen i grova drag och sådär, mycket med hjälp av (jordens bästa bok!!!) Handbok för din vardagsträning av Mari Zetterqvist Blokhuis (träningstips av Sylve Söderstrand - vår nya förbundskapten, mkt positiv till detta - och Lotta Björe). De skriver toppenbra i kronologisk ordning om lämplig igångsättning.
Deras modell är i stora drag såhär (ber på förhand om ursäkt för ev. misstolkningar ;) ):

Femåringar vilar 2 månader - gamla hästar vilar inget alls. Man får ungefär placera in sin egen häst någonstans däremellan lite lämpligt. Fille kommer ha fullkomlig vila i 2 veckor.

"Roadwork" är lämplig första igångsättning. Skritt och trav utomhus, helst på grusvägar. När du kommit lite längre i igångsättningen gör det inget om det är snö ute utan man kan med fördel rida i kuperad terräng.

Longera innan du sitter upp efter vila (för ryttarens säkerhet) - med sadel på!

Variera arbetet mellan "roadwork" och 30-minuterspass i ridhus. Man kan ganska snabbt ta fram bommar att öva på.

Börja hoppningen med en liten "caprillibana" (blandning mellan låga hinder och bommar), lite senare med studsövningar (öka intensitet långsamt och var uppmärksam på mjölksyra).

Markarbetet kan öka till 40-60 minuter, men det är fortfarande viktigt med varierat arbete, rid ut!

En vet-check runt mars.

Börja tävla såfort du känner dig redo och fått tillräckligt mycket hoppning i kroppen, någonstans runt mars. Det gör inget om man kör igång rätt direkt, men man kan gå ner ett snäpp i höjd eftersom hästarna ofta är lite extra tittiga/spända första tävlingen.

Såhär tolkar jag boken och jag tycker att det låter som en bra plan i stora drag! Jag ser verkligen fram emot igångsättningen!!! Om det inte märks ;)

Ciao så länge


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0